Thursday, 12 November 2015

MANFAAT MEMAKAN REBUNG UNTUK KESIHATAN TUBUH

MANFAAT MEMAKAN REBUNG UNTUK KESIHATAN TUBUH | Rebung sering dibuat masak lemak namun tak ramai orang mengemarinya. Tahukah anda rebung juga mempunyai khasiat bagi kesihatan tubuh badan kita?

1.Memudahkan proses kelahiran

Rebung termasuk tanaman jenis uterotonika yang dapat membantu meningkatkan kontrasi rahim sekaligus dapat memudahkan proses kelahiran.

2.Menurunkan berat badan

Rebung dapat membantu anda menurunkan berat badan. Ini kerana kandungan kalorinya yang rendah. Rebung mengandungi serat yang tinggi sehingga dapat membuatkan perut cepat berasa kenyang.

3.Menurunkan kolesterol

Rebung menjadi makanan yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol darah dan menyihatkan jantung.

4.Meningkatkan sistem kekebalan tubuh

Rebung mengandungi vitamin A, vitamin E, vitamin B6, asam folat, thiamine, riboflavin, dan niasin. Rebung juga mempunyai mineral penting seperti zat besi, mangan, tembaga, kalium, fosfor, natrium, seng, magnesium, dan kalsium. Semua nutrisi tersebut sangat penting untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

5.Menyihatkan pencernaan

Rebung dapat membantu mengatasi masalah pencernaan seperti  gastroenteritis. Rebung juga bermanfaat dijadikan ubat cacing.

6.Menurunkan tekanan darah

Rebung mengandungi kalium yang tinggi jadi ia antara makanan yang dapat membantu menurunkan tekanan darah.

7.Mengatasi masalah pernafasan

Rebung mengandungi asam amino dan merupakan sumber protein yang baik. Oleh itu rebung sangat baik untuk mengatasi masalah pernafasan

8.Menyembukan bisul dan luka

Rebung mempunyai sifat anti inflamasi dan analgesik yang dapat membantu mempercepat proses penyembuhan bisul dan luka

Sumber-mummynemo

[caption id="attachment_6687" align="aligncenter" width="600"]foto - zonapos.tk foto - zonapos.tk[/caption]

No comments: