Namun tahukah anda bawang putih mempunyai banyak manfaatnya. Antaranya ialah:
Anti bakteria dan antivirus
Bawang putih mempunyai sejenis bahan Allicin yang berfungsi sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Ia sangat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.
Mengurangkan risiko kanser
Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser.
Mengandungi banyak iodin
Bawang putih mempunyai banyak kandungan iodin jadi ia amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.
Membantu sistem pencernaan
Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.
Mengurangkan risiko strok
Bawangputih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah sekaligus membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.
Mengurangkan kolesterol dalam tubuh
Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah. Ia juga dapat mengurangkan risiko sakit jantung.
Sumber-wanista
[caption id="attachment_6728" align="aligncenter" width="400"]

No comments:
Post a Comment