CARA HILANGKAN KARAT PADA PERIUK DAN KUALI | Kadang kala ketika memasak pastinya peralatan dapur akan menjadi berkarat. Bagi anda yang sering mengalami masalah alatan berkarat jom cuba petua yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan karat pada kuali dan periuk.
Guna Asam Jawa
Ambil segenggam asam jawa lalu masukkan ke dalam kuali atau periuk berkarat yang ingin dicuci. Kemudian gosok kan ke permukaan yang berkarat. Buat sehingga karat hilang dan bilas dengan air sehingga bersih.
Menggunakan Baking Soda dan Ai
Jika terdapat kesan hangus pada periuk, masukkansaja baking soda dan air. Biarkan beberapa jam dan bersihkan periuk.
Menggunakan Kulit Kentang
Jika ada periuk berkerak, masukkan kulit kentang dan isikan air separuh lalu letak kan di atas api. Setelah itu, tunggu sehingga didih dan toskan. Kerak pada periuk akan tertanggal secara sendiri.
Menggunakan Cuka dan Garam
Campurkan cuka dan garam lalu bersihkan periuk yang berkarat sehingga bersih. Setelah itu jemur sehingga kering.
Menggunakan Pencuci Pinggan
Sapu terlebih dahulu pencuci pinggan di bahagaian luar periuk sebelum memasak. Setelah siap masak pula, cuci periuk dengan penggosok.
Sumber- woman online magazine
No comments:
Post a Comment