Wednesday, 11 February 2015

AMALKAN PEMAKANAN YANG SIHAT




Amalkan Pemakanan Yang Sihat-Diet dan gaya hidup yang sihat merupakan amalan terbaik untuk anda melawan penyakit kardiovaskular. Namun begitu, terdapat banyak maklumat yang bercampur aduk dengan mitos berhubung dengan pemakanan yang sihat. Jadi tidak mengejutkan jika ramai di antara kita yang keliru tentang jenis-jenis lemak. Kita juga mempunyai pelbagai persoalan berkaitan dengan garam, daging dan hasil tenusu.

Dengan terlalu banyak perbezaan pendapat, adalah lebih baik untuk anda mendapatkan maklumat dari sumber yang boleh dipercayai, agar anda dapat membuat pilihan yang bijak bagi diet anda untuk kebaikan dalam jangka masa panjang terhadap jantung dan kesihatan anda. Corak pilihan keseluruhan andalah yang paling diambil kira.

sayur sayuran

Apa yang Paling Penting?

Anda mungkin makan banyak makanan, tetapi tahukah anda bahawa tubuh anda mungkin tidak mendapat zat-zat yang diperlukannya untuk menjadikan anda sihat. Makanan kaya zat mengandungi mineral, vitamin, serat dan zat-zat lain, tetapi jelas rendah kalori. Untuk mendapat zat-zat yang anda perlukan, pastikan anda kerap memilih makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, produk bijirin dan produk tenusu tanpa lemak atau rendah lemak. Pakar kesihatan juga mengesyorkan anda makan pelbagai makanan berkhasiat setiap hari dari setiap kumpulan asas makanan.

Garis Panduan Pilihan Makanan Yang Disyorkan

Buah-buahan dan sayuran adalah tinggi vitamin, mineral dan serat . Makanan ini juga rendah kalori. Memakan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membantu anda untuk mengawal berat dan tekanan darah anda.

Makanan bijirin tidak hancur mengandungi serat yang boleh membantu anda menurunkan kolesterol darah dan membantu anda berasa kenyang. Secara tidak langsung ia akan membantu anda untuk menguruskan berat badan.

piramid makanan
Anda juga haruslah makan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Kajian yang telah dilakukan membuktikan ikan berminyak mengandungi asid lemak omega-3 berupaya membantu merendahkan risiko kematian kerana penyakit arteri koronari. Pilih daging tanpa kulit dan sediakannya tanpa menambah lemak tepu dan lemak trans. Pilih produk tenusu tanpa lemak, lemak 1 peratus dan rendah lemak.

Akhir sekali, kurangkan makanan yang mengandungi minyak sayuran separa dihidrogenasikan untuk mengurangkan lemak trans dalam diet anda. Sasarkan untuk makan kurang dari 300 miligram kolesterol setiap hari. Sediakan dan pilih makanan sedikit atau tanpa garam. Sasarkan untuk makan kurang dari 1500 miligram garam setiap hari.




No comments: